2011. szeptember 12., hétfő

Tea Party

Még sohase voltam igazi teapartin. O.o Szívesen rendeznék egyet, ahol finom porceláncsészékből innánk különleges teákat, készítenék kicsi háromszög alakú szendvicseket, sütnék sütit is. A süteményestálcák roskadoznának a habos muffinoktól, és a levegőt finom fahéj és vaníliaillat töltené be.

Íme, egy angol teaparti innen:


Bár a teázás az angol társadalom egyik legjellemzőbb szokása, a hagyományos délutáni teázás manapság már nem mindennapos. Ennek oka elsősorban az, hogy az afternoon tea valójában egy uzsonnaszerű étkezést jelentett, amire ma már nincs igény. Továbbá a délutáni teázás szertartására a nyugdíjasokon kívül kevés embernek van ideje a modern, rohanó világban. Így a hagyományos angol tea szállodák és teázók specialitásává vált. Azonban az elmúlt években egy új trend vált sikkessé Angliában, az angol teaparti..

Az angol teaparti tulajdonképpen a hagyományos afternoon tea nosztalgiája, de modern kivitelezésben:
Először is, nem muszáj 3-4 óra között tartani, lehet délelőtt is vagy brunch-al kombinálni, sőt egy BBQ (grillezés) első felvonásaként is szokásos. Továbbá lehet egy gyerekzsúr felnőtt háttere, mama-baba találkozó, kerti parti fókuszpontja, vagy egy romantikus piknik, baráti összejövetel a parkban.
A modern teaparti nem feltétlenül formális, csésze helyett használhatunk bögréket, tálalhatjuk a kerti asztalon vagy az ebédlőben. A tea mellé tálalhatunk akár alkoholt is – különösen trendi a (francia!) pezsgő.

Az alapvető elemek azonban a hagyományos angol teázás szokásit követik:

Angol tea
Egy teaparti legfontosabb eleme az angol tea, amit fekete teafűvel készítünk és tejjel tálalunk. Zöld-, fehér-, gyümölcs- és gyógynövényteák nem alkalmasak erre az alkalomra. Az angol tea készítése egy ceremónia, az alapszabályokat egy partira illik betartani. Lásd angol tea>>

Szendvicsek
Az angolok találták fel a szendvicset, ami később a teázás alapétele lett. Az angol teaszendvics azonban eltér egy általános szendvicstől – vékony, két előszeletelt kenyérből készül, amibe különböző, de nagyon egyszerű, szendvicskrémeket töltünk (lásd angol teaszendvicsek). Egy modern partin azonban tálalhatunk crostini vagy mini tortilla és egyéb parti falatokat is. Szendvicsek>>

Angol teasütemények
Ropogós vagy vajas kekszek mellett általában egyéb süteményt is szokás tálalni. Alapvető a cupcake vagy és az angol pogácsa. (Az utóbbit az angolok általában clotted cream-mel és jam-mel tálalják, sajnos erre nincs lehetőség Magyarországon). Bár egy tipikus angol teázás mellé szokás vajas-lekváros pirítóst, gyümölcskenyér szeletet vagy angol muffint is fogyasztani – ezeket (manapság) nem tálalják egy teapartin. A következő sütemények és édességek is népszerűk és/vagy alkalmasak egy angol teapartira:
Brownies
Muffin
Túrótorta (cheesecake)
Angol nyári desszert
Trifle
Mandulás narancstorta
Citromos piskótatekercs
Madeira torta
Citromos pogácsa
Fahéjas csiga
Victoria sponge cake
Egy kis keresgélés után, egy blogon rátaláltam az általam elképzelt teapartira. ITT



További képek: :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése